קקאו - הרבה יותר משוקולד
- Michal Mor Ziskind
- 13 במאי
- זמן קריאה 2 דקות
עודכן: 13 במאי

קקאו הוא הרבה יותר מאבקה או טעם – מדובר בסוג של מזון־על עם היסטוריה עתיקה, שפע של רכיבים פעילים והשפעות תזונתיות מרתקות.
🌱 קצת היסטוריה…
הקקאו מגיע מהעץ Theobroma cacao – שפירוש שמו ביוונית הוא "מזון האלים".
בני תרבויות המאיה והאצטקים שתו אותו בצורת משקה מריר, והעריכו אותו כתרופה ואפילו כאמצעי תשלום.
אז מה יש בקקאו מעבר לטעמו הנפלא?
❤️ נוגדי חמצון (פוליפנולים ופלאבנואידים)
מסייעים להילחם ברדיקלים חופשיים, משפרים את זרימת הדם, ותורמים לבריאות הלב וכלי הדם.💡 מעניין לדעת: הקקאו נחשב לאחד המקורות העשירים לנוגדי חמצון – הוא לגמרי באותה הליגה של תה ירוק ויין אדום, ולעיתים אפילו מוביל 😍
❤️ מגנזיום
מינרל חיוני להרפיית שרירים, איזון עצבי, ויסות לחץ דם והפחתת תסמינים קדם־וסתיים.
בקרב נשים בהריון הוא תומך במניעת התכווצויות ובשמירה על איזון נפשי.
❤️ ברזל
כפית קקאו מכילה כ־0.7 מ"ג ברזל – אך ספיגתו עלולה להיפגע בשל נוכחות פוליפנולים וחומצה אוקסלית.
כדי לשפר את הספיגה – מומלץ לשלב עם ויטמין C כמו פרי הדר, פלפל אדום ותותים.
בנוסף, כשמדובר במוצרים מבוססי קקאו (כמו שוקולד מריר למשל) - ככל שהתוצר מכיל יותר קקאו טבעי ופחות עיבוד (כלומר אחוז קקאו גבוה יותר), כך פוחתת ההשפעה השלילית על ספיגת הברזל.
❤️ סיבים תזונתיים
כן, כן, קראתם/ן נכון! הקקאו מכיל סיבים תזונתיים שמקורם בעיקר מפולי הקקאו.
סיבים תזונתיים תורמים לשובע, תומכים בבריאות מערכת העיכול ועוזרים באיזון רמות הסוכר – חשוב מאוד גם בהריון וגם עבור סוכרתיים.
🩺 מה עוד בהקשר לסוכרת?
קקאו טבעי (לא ממותק) עשיר בפלבנואידים שיכולים לשפר רגישות לאינסולין, להפחית דלקתיות בגוף ולתרום לאיזון רמות הסוכר.
כמובן – הכוונה היא לקקאו טבעי, לא לשוקולד תעשייתי עמוס סוכר.
רוצים פינוק מתוק מבלי להקפיץ את הסוכר? נסו פודינג צ'יה עם קקאו, חלב סויה לא ממותק ותוספת של פרי טרי – ארוחה מאוזנת עם שומן, חלבון וסיבים.
🤰 ומה לגבי נשים בהריון?
קקאו תורם לרגיעה נפשית ולתמיכה עצבית.
מסייע בהתמודדות עם עצירות בזכות הסיבים.
עשיר ברכיבים אנטי־דלקתיים התורמים לבריאות כללית.
ועדיין – מומלץ לצרוך במידה, במיוחד בשל הקפאין שהוא מכיל (כ־12 מ"ג לכף קקאו).
❓ ומה לגבי מתכות כבדות ונוגדי חמצון?
בשנים האחרונות עלו טענות לגבי נוכחות של מתכות כבדות כמו עופרת וקדמיום בקקאו, לצד טענות על ירידה בתכולת נוגדי החמצון. נעשה קצת סדר:
✅ קקאו נא (Raw Cacao) שלא עבר קלייה שומר על כמות גבוהה יותר של נוגדי חמצון בהשוואה לקקאו מעובד – כמו גם לעיתים יותר מתה ירוק או יין אדום, כתלות בגרם.
רמות המתכות בקקאו תלויות בעיקר באזור הגידול ובתהליכי הייבוש והעיבוד – ולא קיימות בכל מותג או מקור.
💡 ההמלצה שלי: לצרוך קקאו במידה, לבחור במוצרים של מותגים אמינים עם בקרת איכות, ולהעדיף קקאו טבעי ככל האפשר (אעלה גם מתכון להכין לבד בבית! 😍)
אין צורך בהפחדות – אלא בגישה מאוזנת, מדויקת ומבוססת מדע.
לסיכום:
קקאו הוא מזון־על עשיר בטעמים, רכיבים תזונתיים וסגולות בריאותיות.
כאשר נצרך במידה מתאימה ובצורתו הטבעית – הוא יכול לתרום רבות לבריאות הגוף והנפש ❤️
משהו שתמיד אקפיד לציין - לכל אחת ואחד מאיתנו יש גוף שונה, תגובה שונה למרכיבי תזונה וצרכים אישיים משתנים – במיוחד בתקופות רגישות כמו הריון או במצבים רפואיים כמו סוכרת.המידע בפוסט זה אינו מהווה תחליף לייעוץ תזונתי אישי ולכן מומלץ תמיד להתייעץ עם דיאטנית מוסמכת להתאמה אישית ומדויקת.

עשית חשק לקקאו 😂
נהדר!