top of page

מיכל מור זיסקינד

דיאטנית קלינית

פחמימות הן לא האויב: איך להנות מחג השבועות מבלי לפחד מסוכר?

  • תמונת הסופר/ת: Michal Mor Ziskind
    Michal Mor Ziskind
  • 29 במאי
  • זמן קריאה 4 דקות

ארוחת חג שבועות
חג שבועות ללא אשמה

האם גם את/ה חושש/ת מאכילת פחמימות? מפחד/ת שפרוסת לחם, פרי או עוגת גבינה יקפיצו לך את הסוכר?


אם את/ה מתמודד/ת עם סוכרת או טרום־סוכרת, את/ה בטח שומע/ת לעיתים קרובות משפטים כמו:

❌ “אל תאכלי לחם!”

❌ “פרי זה מלא סוכר!”

❌ “חג השבועות זה אסון לסוכרתיים…”

אבל האמת? זה הרבה יותר פשוט – והרבה פחות קיצוני.

בפוסט הזה אני רוצה להראות לך איך אפשר לאכול גם פחמימות ולהישאר באיזון.

ובעיקר: איך להרגיש שוב ביטחון מול הצלחת💚



מאחורי כל ביס טעים של פחמימה – יש גם מקור אנרגיה חיוני לגוף ולמוח

🧠 למה פחמימות דווקא חשובות לגוף?

פחמימות הן מקור האנרגיה העיקרי של הגוף;

המוח שלנו זקוק לגלוקוז, וזהו הדלק המרכזי שהוא משתמש בו לצורך חשיבה, ריכוז ותפקוד יומיומי.

בתנאים מסוימים, כמו דיאטה קטוגנית או צום ממושך – הגוף מסוגל לייצר גופי קטון, שיכולים גם הם לשמש כמקור אנרגיה חלופי למוח.

אמנם יש אנשים עם סוכרת סוג 2 שמדווחים על שיפור באיזון הסוכר בתזונה כזו – אבל חשוב להבין שזו לא הדרך היחידה, ולא בהכרח הדרך שמתאימה לכל אחד.

תזונה קטוגנית דורשת ליווי מקצועי מדויק – ובמקרים מסוימים, כמו סוכרת סוג 1, היא אף עלולה להיות מסוכנת ללא ליווי שכזה.

המטרה היא לא להימנע מפחמימות – אלא לדעת איך לשלב אותן בצורה חכמה ומאוזנת, בלי פחד ובלי קיצוניות.



פירות הן לא ממתק וחלק מתזונה בריאה ומאוזנת
מגוון, צבע וטעם – כי גם עם סוכרת לא צריך לוותר על פירות

🍓 פירות ≠ ממתק

כמה פעמים שמעת את המשפט: “פרי זה כמו ממתק” או "פירות זה סוכר"?

זו תפיסה מאוד נפוצה וגם מאוד מטעה.

נכון שפירות מכילים סוכר טבעי (פרוקטוז), אבל הם גם עשירים בסיבים תזונתיים, נוגדי חמצון, ויטמינים ומינרלים – שדווקא תומכים באיזון הסוכר, שומרים על בריאות כלי הדם ועוד.


במקרים רבים, גם אכילה של פרי בפני עצמו לא תוביל לעלייה חדה בסוכר – בזכות אותם סיבים שתורמים להאטת הספיגה.

אבל כאן נכנס עיקרון חשוב: התזונה צריכה להיות מותאמת אישית.

ישנם/ן כאלו שיגיבו לתפוח בעלייה חדה בסוכר, ואחרים שבקושי יראו שינוי גליקמי.

שילוב של פרי כחלק מארוחה המשלבת שומן או חלבון עשוי לתרום גם הוא לאיזון הסוכר – אך הוא לא חובה גורפת לכולם.


לעומת זאת, מיצי פירות – גם כאשר הם טבעיים וסחוטים בבית – פחות מומלצים, מאחר והם מרוכזים מאוד בסוכר, וללא הסיבים התורמים למיתון עליית הסוכר בדם (לראיה - הרבה פעמים במצב של היפוגליקמיה מומלץ לשתות מיץ תפוזים). אני מקווה שהשורות האלו הצליחו להפיג קצת מהפחד ושהמסר שתקחו מכאן הוא: לא רק שאין סיבה להימנע מפירות – הם דווקא מומלצים לכל אדם עם סוכרת, כחלק מתפריט מותאם ואישי.



מודל הצלחת במציאות – איזון קל וטעים ליישום

🍽️ איך נראית צלחת מאוזנת?

אחד הכלים הפשוטים והיעילים ביותר לאיזון סוכר – הוא לא להימנע, אלא לשלב נכון.

הצלחת המאוזנת – שמוכרת גם בשם “צלחת הרווארד” – נחשבת לאחד המודלים האפקטיביים בקרב אנשים עם סוכרת.


שימוש בהרכב הצלחת המומלץ מאפשר הרכב מאוזן של מזונות, תגובה גליקמית מתונה, ותחושת שובע לאורך זמן:

▪️¼ מהצלחת – פחמימות מורכבות (כמו קינואה, בטטה, אורז מלא, לחם שיפון)

▪️¼ מהצלחת – חלבון איכותי (כמו עוף, דגים, טופו, ביצים, קטניות)

▪️½ מהצלחת – ירקות לא עמילניים (מלפפון, עגבנייה, עלים ירוקים, פלפל, קישוא ועוד)


אפשר ורצוי להוסיף גם שומן איכותי – כמו למשל טחינה, אבוקדו, אגוזים, זרעים או שמן זית – שיכול לסייע בהאטת קצב הספיגה של הפחמימות.

עם זאת, חשוב לזכור שכל גוף מגיב אחרת – והאיזון האמיתי נבנה מתוך הקשבה והתאמה אישית.

יש מי שיזדקקו ליותר חלבון, אחרים יגיבו שונה לעמילנים – ולכן ההרכב המדויק משתנה מאדם לאדם.


לפעמים הסוכר לא עולה בגלל האוכל – אלא בגלל מה שהרגשת לפניו

😮‍💨 סטרס וסוכר – הקשר שלא מדברים עליו מספיק

רוב האנשים עם סוכרת חושבים שרמות הסוכר שלהם מושפעות רק ממה שהם אוכלים או מהתרופות/אינסולין, אבל האמת היא שלסטרס – מתח נפשי, לחץ רגשי או אפילו דאגה סביב האוכל – ישנה השפעה ישירה על רמות הסוכר בדם.


כשאנחנו בלחץ, הגוף מפריש הורמונים כמו קורטיזול ואדרנלין אשר מאותתים לכבד לשחרר גלוקוז לדם.

זוהי תגובה ביולוגית הישרדותית – ולפעמים, גם אם לא אכלנו בכלל – רמות הסוכר עולות.

יותר מזה, הפחד לכשעצמו עלול לגרום לעלייה בסוכר עוד לפני הביס הראשון.

סטרס סביב ארוחות, חוקים נוקשים, תחושת אשמה –

כל אלו יוצרים לחץ כרוני שפוגע באיזון לא פחות מהמאכלים עצמם.


💛 איזון סוכר מתחיל בראש: כשאנחנו מפחיתים פחד ומשקמים ביטחון מול האוכל – גם הגוף מגיב בהתאם.


ניהול סטרס - חלק אינטגרלי בתהליך של איזון סוכר

💬 ולפעמים – זה לא רק האוכל


ההשפעה של סטרס על סוכר בדם לא נגמרת רק סביב הצלחת;

גם עומס בעבודה, שינה לא מספקת, קונפליקטים אישיים או דאגות ברקע – יכולים להשפיע על רמות הסוכר ולהקשות על איזון פיזי ורגשי כאחד.

לכן, כחלק מהליווי שלי אני לא מתמקדת רק באוכל עצמו – אלא גם בכלים פשוטים, נגישים ויומיומיים לניהול סטרס:

הרגלי נשימה, שגרת תנועה, עוגנים של ויסות רגשי, והכי חשוב – הקשבה עצמית.

כי איזון הוא לא רק בצלחת – הוא גם בחיים עצמם 🩷


המטרה היא לא רק לאזן סוכר – אלא גם להרגיש נינוחות סביב שולחן האוכל, גם בחגים וגם בשגרה.

בחג השבועות השולחנות מתמלאים בכל טוב – פשטידות, גבינות, פסטות ועוגות גבינה.

אבל עבור רבים, במיוחד מי שמתמודדים עם סוכרת או טרום־סוכרת, החג הזה מעורר לא רק תיאבון – אלא גם חשש.

שפע המאכלים החלביים, המאפים והקינוחים עלול לעורר בלבול, חוסר ודאות, ולפעמים גם פחד –מה מותר? מה אסור? ואיך יגיב הסוכר שלי אחרי הארוחה?

אם את/ה מזדהה עם התחושות הללו – חשוב לי שתדע/י: זה לא חייב להיות ככה. אפשר לבנות מערכת יחסים רגועה עם אוכל, להבין איך הגוף שלך מגיב בזמן אמת, ולשלב גם פחמימות – ללא פחד.


כדיאטנית קלינית המתמחה בסוכרת ואיזון תזונתי אני מזמינה אותך לתהליך אישי שבו נבנה יחד תזונה שמתאימה לגוף שלך ולחיים שלך –גם בחגים, וגם בשגרה ✅

שלחו לי הודעה להתייעצות ראשונית או לתיאום ליווי אישי 📩


חג שמח ובריא 💛

ree

 
 
 

תגובה אחת

דירוג של 0 מתוך 5 כוכבים
אין עדיין דירוגים

הוספת דירוג
אייל
29 במאי
דירוג של 5 מתוך 5 כוכבים

תודה השארתי פרטים

לייק
bottom of page